Menu Content/Inhalt
Sałatka ze szpinakiem Drukuj
Wpisa: Administrator   
05.03.2019.

Sałatka ze szpinakiem

Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia pestek słonecznika: 4 godziny
Czas chłodzenia sałatki: 20 minut
Ilość porcji: 840 g sałatki

Kalorie: 125 w 100 g sałatki
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku np. baby
  • 300 g małych pomidorków
  • 50 g pestek słonecznika - 5 łyżek
  • mała czerwona cebula
  • 6 kawałków pomidora suszonego z oleju
  • 4 łyżki oleju ze słoika z pomidorów
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta ulubionej mieszanki przypraw np. z papryką
  • ewentualne dodatki: łyżeczka musztardy, parmezan lub ser mozzarella

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyszło mi około 840 gramów sałatki, czyli cztery porcje.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie produktów, ale bez dodatku w postaci sera parmezan.

Do sałatki ze szpinakiem potrzebujesz 5 łyżek pestek ze słonecznika. Możesz je dodać od razu razem z innymi składnikami sałatki, jednak polecam Ci je najpierw namoczyć w zimnej wodzie. Często łuszczone pestki słonecznika zalewam wodą wieczorem. Rano pestki przepłukuję i odsączam z wody. Takie pestki smakują i wyglądają jak świeże, dopiero co wyłuszczone ze słonecznika! Pestki warto namoczyć. Jeśli nie masz czasu, to nawet godzina moczenia sprawi, że będą pyszniejsze. Swoje pestki moczyłam cztery godziny.

Jeśli sałatkę robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 gramów. Cały szpinak przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą. 

W dużej misce wymieszaj najpierw liście szpinaku z miseczką z pomidorami suszonymi i pestkami.

Małą, czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Dodaj pomidorki oraz 1/3 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli.

Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Sałatka ze szpinakiem zrobi się jeszcze trochę ostrzejsza i wyraźniejsza po krótkim schłodzeniu w lodówce.

Przed podaniem swoją sałatkę oprószyłam jeszcze mieszanką przypraw węgierskich z suszoną papryką. Pół sałatki podałam z płatkami sera typu parmezan. Drugą połowę podałam na kolację z kawałkami gotowanego na wodzie kurczaka.

 
« poprzedni artyku   nastpny artyku »