Menu Content/Inhalt
Nalewka z jarzębiny Drukuj
Wpisał: Administrator   
13.09.2017.

 


Składniki nalewki z jarzębiny:


  • 1 kg jarzębiny
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g cukru


Jarzębinę na noc  zamrażamy. Następnie przelewamy wrzątkiem.
Wrzucamy do słoja. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny. Zalewamy wodą i dopiero na samym końcu spirytusem. 

Tak zalana jarzębina powinna stać około miesiąca. Po tym czasie ją przelewamy. A owoce na kilka dni zasypujemy cukrem. Łączymy oba płyny i czekamy aż nalewka będzie smakowała jak lubimy.


 

Zmieniony ( 13.09.2017. )
 
następny artykuł »