Menu Content/Inhalt
Start - Timszel wita arrow Przepisy ze spotkań
Przepisy
  • Przetwory  ( 2 pozycji )
    • 3 kg młodej kapusty już oczyszczonej z liści i głąba
    • 50 dkg marchewki
    • 6 dkg soli kamiennej ewentualnie morskiej
    • 3 spore łyżki posiekanego koperku
    • 3 ząbki czosnku 

     

    • Umytą i zszatkowaną kapustę umieścić w sporym naczyniu np. misce, wiadrze. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, czosnek i koperek posiekać. Wsypać sól i dobrze wymieszać. Po godzinie jeszcze raz wymieszać i dobrze wygnieść. Pozostawić jeszcze na ok. 2 godziny aż kapusta dobrze zmięknie i puści sok.
    • Przełożyć kapustę do garnka kamiennego , położyć talerzyk i docisnąć wyparzonym kamieniem. Pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
    • Rano kapustę przełożyć do słoików , wlać na wierzch pozostałą zalewę i trzymać słoiki w temperaturze pokojowej ok. 3- 5 dni z uchylonym wieczkiem. Zależy jak jest ciepło i jaką kwaśną chcemy mieć. Trzeba próbować. Kapustę każdego dnia przebić trzonkiem, żeby wyszły z niej gazy.
    • Kapustę odpowiednio ukiszoną przechowywać w lodówce, żeby spowolnić proces kiszenia, ale jak znam życie to takiej ewentualności nie ma, bo kapusta znika w kosmicznym tempie.
    • Od razu odpowiadam na ewentualne pytanie- zawsze robiłam w garnku kamiennym . Przy braku takiego garnka nie wiem w jakim można kisić kapustę- może w dużym słoju.
  • Alkohole  ( 5 pozycji )
    Jeść lubimy a pić tym bardziej...
  • Konkretnie  ( 11 pozycji )
    Jeść lubimy dużo i dobrze...
  • Słodkości  ( 9 pozycji )
    Pieczone, mrożone, gotowane...byle na słodko
  • Sałatki  ( 18 pozycji )
    Można razem i osobno, do wódeczki, piwa, wina...